Català - Castellano

Buscar
Photo Photo Photo Photo Photo Photo Photo Photo Photo Photo Photo Photo Photo Photo Photo Photo Photo Photo Photo Photo Photo
La història del Grup La Pau amb aquest poblat gambià va començar fa any i mig, quan varem donar una U.C.I. Mòbil carregada de material sanitari i roba de treball a l’Associació d’Emigrants Treballadors de Garawoll, amb seu a Banyoles. Veure l’extrema il•lusió amb que rebien un vehicle que els estalviava més de 10 hores de trasllat fins al centre hospitalari més proper ens va portar a decidir mantenir, de manera constant, les donacions.

Més tard van arribar les fotografies de Garawoll, colpidores, que ens van mostrar la necessitat de seguir ajudant-los, reafirmant-nos en la nostra decisió.

Amb aquesta sincera voluntat, varem preparar a consciència el Suport Vital Avançat que enviaríem al novembre de 2009; demanàrem la col•laboració d’algunes de les entitats que treballen regularment amb nosaltres, mobilitzant a la premsa, radio i televisió de Badalona, i aconseguint omplir l’ambulància amb més de 1.000 kg de material sanitari, roba, joguines i material escolar.

El dia de la donació van acompanyar-nos més de 50 gambians residents a Catalunya que van voler venir a la nostra seu per donar-nos les gràcies. Amb ells portaven una invitació formal on demanaven al president del Grup La Pau que visités Garawoll i conegués in situ la tasca que realitzava la nostra ambulància al poblat. No varem poder rebutjar la invitació i, el 16 de gener ja de 2010, el president i vicepresident de La Pau, agafaven un avió rumb a Banjul, la capital de Gàmbia. Des d’allà, més de 13 hores per cobrir els 450 km que els separaven del destí.

Per fi a Garawoll. Per fi veiem i tocàvem allò que ens havien explicat i que tant ens costava creure.

*Cada projecte anirà acompanyat d’un dossier explicatiu molt més explícit i concret.


Malauradament, la realitat superava tot el què ens podíem imaginar i poques hores, a mesura que varem anar coneixent tots els racons del poblat, ens van bastar per decidir que havíem de fer més per aquella gent. D’entre totes les visites, la de l’hospital va marcar-nos: no hi havia material suficient, ni medicacions, ni roba de llit, per no tenir, no tenien ni matalassos. Les fotos que varem realitzar mostren cruament una població necessitada d’atenció sanitària que no disposa ni del més mínim recurs per combatre malalties com la temuda malària o, simplement, per possibilitar a les embarassades donar a llum sense haver de desplaçar-se a Basse, a quasi 8 hores de Garawoll, o a Banjul. Tot això, en un poblat de més 9.000 habitants...

A l’escola no varem trobar més esperança, ans al contrari, sinó a 3.000 nens escolaritzats que no disposaven del material més elemental: ni paper, ni llapis, ni bolígrafs, ... Nens que no tenien sabates, quasi ni roba, que havien de recórrer camins de sorra durant 2 hores per poder anar a l’escola. Nens que passaven gana.

Aquests 2 casos suposen el millor exemple de les necessitats que afecten a la zona, perquè allà ningú se salva de l’efecte devastador de la més profunda de les pobreses.

Una setmana més tard, el 24 de gener, tornàvem amb la maleta plena d’idees, d’il•lusions, d’anècdotes que explicar, però també amb la tristor d’haver vist de prop com es viu sense tenir res. Tornàvem decidits a emprendre un gran projecte social que ara ha pres forma amb la fundació de La Pau Solidària i que començarà, com no podia ser d’una altra manera, a Garawoll.

Tres mesos després, una vegada analitzades les mancances i de múltiples reunions amb representants gambians, hem definit les primeres línies de desenvolupament que portarem a terme. Són:

1. Desenvolupament Sanitari

1.1. Rehabilitació de l’hospital

1.2. Creació d’una flota de transport sanitari

1.3. Implantació d’un model de farmàcia

1.4. Enviament de material sanitari (especialment per la malària)

1.5. Enviament d’aparells d`electromedicina2. Desenvolupament Educatiu

2.1. Rehabilitació de l’escola

2.2. Aportació de llibres de text (anglès)

2.3. Lliurament de material audiovisual (anglès)

2.4. Creació d'una biblioteca

2.5. Implantació d'un sistema de beques3. Desenvolupament Social

3.1. Millorar la cultura sanitària (ús adequat dels recursos & medicina ambulatòria)

3.2. Millorar i fomentar el treball cooperatiu

3.3. Eliminar l'ablació de clítoris que se'ls practica a la població femenina4. Desenvolupament d’Infraestructures

4.1. Rehabilitar les instal•lacions (hospital, escola, ...)

4.2. Creació d’una flota de transport escolar

4.3. Potabilització d'aigua pel seu consum

4.4. Millorar l'aportació i canalització d'aigua potable

4.5. Condicionament de zones de cultiu

4.6. Millorar i diversificar els conreusSom conscients de la dificultat de portar a terme tots aquests objectius, però el recolzament massiu que estem rebent i les forces que ens han transmès els més de 100 voluntaris que ja s’han ofert per emprendre’ls, ens han encoratjat per afrontar-los sense temor. Tot just estem començant, però no volem acotar el nostre treball, perquè la il•lusió i necessitat amb les que ens esperen els més de 9.000 habitants de Garawoll no entén de pors. Per això, comptem amb vosaltres, sou imprescindibles!